Rjavka

Druga imena Dobra rjavka, špinka.
Izvor  
Plod Plod je droben do srednje debel izrazito hruškine oblike z dolgim pecljem. Koža je debela, usnjata in na drevesu zelena. Ko dozoreva, so prevleče čez in čez z rjavino, ki je posuta z drobnimi sivkastimi pikicami. Na sončni strani so plodovi nekoliko rdeče nadahnjeni.
Okus Meso je belkasto, zelo sočno in topno, sladkega okusa, s prijetno kislino
Uporaba Zori začetek septembra in počaka le nekaj dni. Ko je godna je izvrstna tudi za sušenje.
Občutljivost Ni občutljiva.
Posebnosti vzgoje Uspeva v vsaki legi v globoki, ne presuhi zemlji. Raste močno in se razvije v veliko obširno drevo ter doseže visoko starost.
Zanimivosti  


Sorta hrušk VI VII VIII IX X XI XII I II III IV V VI
Rjavka


Čas obiranja Čas uporabe ali skladiščenje v klet; skladiščenje v hladilnici




O nas

Vrtnarsko sadjarsko društvo Tunjice se skupaj s številnimi partnerji trudi ohranjati sadjarsko dediščino Tunjiškega gričevja
in širše, alpskega in predalpskega prostora z ohranjanjem travniških sadovnjakov, zbiranjem in ohranjanjem starih sort sadja,
s spodbujanjem lokalne skupnosti k oživljanju sadjarstva ter z vzgajanjem najmlajših sadjarjev v osnovnih šolah.

Partnerji

Sadjarsko‐vrtnarsko društvo Tunjice
Košiše 16, 1241 Kamnik
Kontakt: Valentin Zabavnik
Tel. Zabavnika 031 497 263
ICRO ‐ Inštitut za celostni razvoj in okolje
Savska cesta 5, 1230 Domžale
Kontakt: Marta Vahtar
marta.vahtar@icro.s
041‐731 328
DRUGI PARTNERJI:
Občina Kamnik
Osnovna šola Šmartno v Tuhinju